Oμάδες παιδιών
Βασικός σκοπός της ομάδας παιδιών είναι η πρόληψη της νεύρωσης όπως αρχικά το είχε διατυπώσει ο Βίλχελμ Ράιχ, ψυχαναλυτής και μαθητής του Φρόιντ.
Χρησιμοποιώντας τα εικαστικά μέσα, το θεατρικό παιχνίδι, την μουσικοκινητική αγωγή, την συναισθηματική νοημοσύνη καθώς και τις αρχές της νευροφυτοθεραπείας (η δουλειά με το σώμα), σαν διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα, το παιδί:
- Μαθαίνει να λειτουργεί σαν αυτόνομο άτομο αλλά και σαν μέρος της ομάδας.
- Μοιράζεται τους φόβους και τις επιθυμίες του και μαθαίνει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
- Αναπτύσσει τις ιδιαίτερες δεξιότητές του δημιουργώντας.
- Έρχεται σε επαφή με τη σκέψη, τη ψυχή και το σώμα του σαν μια ολότητα και
- Δημιουργεί τις βάσεις για μια ισορροπημένη ενήλικη ζωή!
Η ομάδα συναντιέται δύο φορές το μήνα και έχει μιάμιση ώρα διάρκεια.
Ατομική συμβουλευτική
«Δεν μπορείς να διδάξεις τίποτε στον άνθρωπο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να τον βοηθήσεις να ανακαλύψει κάτι μέσα του.» Γαλιλαίος
Στη διάρκεια της ζωής του ατόμου μπορεί να παρουσιαστούν ποικίλες δυσκολίες και προβλήματα όπως οργανικά ( σωματική αναπηρία, μειωμένο νοητικό δυναμικό, χρόνιες νόσους ή σύνδρομα ) ή/και οικογενειακά (προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, κακοποίηση, αποχωρισμό, θάνατο, ψυχική διαταραχή, κ.λ.π. ) ή/και προσωπικά (κακή εικόνα του εαυτού, έλλειψη θάρρους, κακή διαχείριση των συναισθημάτων, έντονη αίσθηση φόβου και αναφάλειας, άγχος).
Όλες αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό του ατόμου και μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι:
- Ψυχοσωματικά
- Κατάθλιψη
- Αγχώδεις διαταραχές
- Προβλήματα συμπεριφοράς και σχέσεων
Το σύμπτωμα είναι αυτό που συνήθως κινητοποιεί τον ενήλικα και εφόσον δεν μπορέσει να το διαχειριστεί μόνος του, απευθύνεται σε κάποιον ειδικό ώστε να βρει ανακούφιση στο πρόβλημά του.
Στις συνεδρίες το άτομο φέρνει προς συζήτηση τα θέματα που το απασχολούν σχετικά και η ειδικός δίνει μία άλλη οπτική από αυτήν που έχει το ίδιο το άτομο προσφέροντας εναλλακτικές δυνατότητες διαχείρισης και αντιμετώπισης του προβλήματος.
Σταδιακά, μέσα από τη διαδικασία της αυτογνωσίας το άτομο αποκτά βαθύτερη γνώση του εαυτού του και μπορεί να διαχειριστεί λειτουργικά τις δυσκολίες του.
Απευθύνεται σε:
v άτομα που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα το εαυτό τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους
v άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες στην επικοινωνία και στις διαπροσωπικές σχέσεις
v άτομα που υποφέρουν από φοβίες, πανικό, άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά συμπτώματα ή άλλες χρόνιες καταστάσεις
v γονείς που προβληματίζονται γύρω από τη συμπεριφορά των παιδιών τους ή θέλουν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους
Σχολές γονέων
Aπευθύνεται στους γονείς που έχουν κοινό σημείο το ενδιαφέρον και την αγάπη προς τα παιδιά τους αλλά και τη θέληση να ενισχύσουν την προσωπικότητα των παιδιών τους.
Η Σχολή Γονέων είναι μια ομάδα γονέων που συζητά, με τη βοήθεια ειδικευμένης συντονίστριας, θέματα σχετικά με το μεγάλωμα χαρούμενων, ισορροπημένων, υπεύθυνων και συγκροτημένων παιδιών.
Μια σειρά θεματικών ενοτήτων όπως οι οικογενειακοί κανόνες, η οριοθέτηση, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενθάρρυνση, η προσαρμογή, η αυτοεκτίμηση κ.α. αποτελούν κέντρο των συναντήσεών μας και μας εξοικειώνουν με τη χρήση πρακτικών τρόπων εφαρμογής της θεωρίας της ψυχολογίας στην καθημερινότητά μας.
Σε κάθε συνάντηση υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά την ανάπτυξη των παιδιών ή τη σχέση γονέα-παιδιού.
Στην ομάδα αυτή κάθε άτομο μπορεί να παρουσιάσει τις απόψεις του, να ακούσει τις αντίστοιχες απόψεις των άλλων γονιών καθώς βέβαια και την άποψη της συντονίστριας. Δίνονται σύγχρονες πληροφορίες πάνω στο εκάστοτε θέμα συνάντησης και μετά ακολουθεί συζήτηση με στόχο να βοηθήσει τον γονιό να εφαρμόσει στην καθημερινότητά του τις τεχνικές που προτάθηκαν.Η θεματολογία προσδιορίζεται από τις ιδιαίτερες ανάγκες των γονιών της κάθε ομάδας. Στην πρώτη συνάντηση δίνεται στους συμμετέχοντες το αναλυτικό πρόγραμμα των συναντήσεων και στο τέλος κάθε συνάντησης δίνονται σημειώσεις. Οι Σχολές Γονέων ξεκινούν τον Οκτώβριο και ολοκληρώνουν τις εργασίες τους τον Ιούνιο της ίδιας σχολικής χρονιάς. Έχουν συχνότητα δύο φορές το μήνα και διαρκούν μιάμιση ώρα. Μετά μπορεί να ακολουθήσει 2ος ή και 3ος κύκλος, όπου οι συζητήσεις γίνονται βαθύτερες σε προβληματισμό.
Τις ομάδες συντονίζει η κα Μπασιούκα Έρη, εξειδικευμένη συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Μέσα από τις συναντήσεις μας οι γονείς καταφέρνουν τα εξής:
- Να αναπτύξουν την αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία με τα παιδιά τους.
- Να προάγουν τη σωστή διαχείριση των φόβων και των αναστολών στα παιδιά.
- Να αναπτύξουν την έκφραση και σωστή διαχείριση των συναισθημάτων τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους.
- Τα αποτελέσματα των εργασιών των Σχολών Γονέων είναι ιδιαίτερα θετικά.
Οι γονείς ενδυναμώνουν τον γονεϊκό τους ρόλο, αποκτούν μία βαθιά συναισθηματική και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους που εμπεριέχει την φροντίδα, την αγάπη, την σωματική εγγύτητα, την ενσυναίσθηση και την επικοινωνία.
Ομάδα γονέων νηπιακής ηλικίας
Στόχος αυτής της ομάδας είναι οι γονείς να πληροφορηθούν σχετικά με διάφορα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τα παιδιά της ηλικίας (0 – 5 ετών) όπως π.χ. εκπαίδευση τουαλέτας, όρια, ζήλια, κλπ.
Ομάδα γονέων σχολικής ηλικίας
Στόχος αυτής της ομάδας είναι οι γονείς να πληροφορηθούν σχετικά με διάφορα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τα παιδιά της ηλικίας (6 – 12 ετών) όπως π.χ. σχολική επίδοση, εξωσχολικές δραστηριότητες, έλλειψη σεβασμού, κλπ.
Ομάδα γονέων εφηβικής ηλικίας
Στόχος αυτής της ομάδας είναι οι γονείς να πληροφορηθούν σχετικά με διάφορα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τα παιδιά της ηλικίας (13 – 18 ετών) όπως π.χ. ανεξαρτητοποίηση, εξαρτήσεις, επαγγελματικός προσανατολισμός, κλπ.
Ομάδα γονέων συναισθηματικής αγωγής
Στόχος αυτής της ομάδας είναι οι γονείς να αποκτήσουν επίγνωση του εαυτού τους, δηλαδή σαφή αντίληψη των δυνατοτήτων και των αδυναμιών τους. Συναισθηματική επίγνωση δηλαδή να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους αλλά και τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα συναισθήματά τους, στις σκέψεις και στις πράξεις τους και τέλος να αποκτήσουν ενσυναίσθηση δηλαδή να μπορούν να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων -κυρίως των παιδιών τους- και να μπορούν να διαχειρίζονται τα προβλήματά τους λειτουργικά βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις.
Ομάδα γονέων μελέτης
Στόχος αυτής της ομάδας είναι οι γονείς να πληροφορηθούν σχετικά με διάφορα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τα παιδιά κάθε ηλικίας.
Σε αυτή την ομάδα προτείνεται ένα συγκεκριμένο βιβλίο για μελέτη στους γονείς που εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό θέμα του παιδιού όπως π.χ. Το ημερολόγιο του γονέα.
Στη συνέχεια το περιεχόμενο του βιβλίου το συζητάμε και το επεξεργαζόμαστε στην ομάδα έτσι ώστε ο γονιός να μπορεί να εφαρμόσει ότι ταιριάζει στις ανάγκες του στην καθημερινότητά του.
Ομάδα εγκύων
Ο ρόλος μας ως γονείς είναι το πιο σοβαρό και το πιο απαιτητικό «επάγγελμα», σύμφωνα με την άποψη που διατυπώθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ένα «επάγγελμα» που ωστόσο δεν απαιτεί ειδικές σπουδές ούτε σχετικό πτυχίο. Θεωρητικά κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να γίνει γονέας, άρα και να ασκήσει το γονικό ρόλο.
Επί της ουσίας όμως, για να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του, ο γονέας χρειάζεται γνώσεις, βοήθεια επιστημονική και υποστήριξη. Οι γονείς δεν είναι προετοιμασμένοι για το ρόλο του γονέα, όπως διαμορφώνεται μέσα από τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Εδώ αποκτά νόημα ο ρόλος της προετοιμασίας των εγκύων και των συντρόφων τους, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν το γονικό τους ρόλο αποκτώντας γνώσεις σχετικά με την κάθε αναπτυξιακή φάση της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.
Ενδεικτικά θέματα συναντήσεων:
- Προετοιμασία για τη γονεϊκότητα (εγκυμοσύνη, τοκετός, θηλασμός, λοχεία)
- Οι ψυχολογικές αλλαγές του ζευγαριού και ο ρόλος του πατέρα κατά την εγκυμοσύνη
- Πρώιμος δεσμός η σχέση μαμάς – παιδιού
- Η φυσική κατάσταση της εγκύου κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό
- Ο ρόλος των Σχολών Γονέων στην υγιή ανάπτυξη του νεογέννητου παιδιού
- Η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη – 9μήνες για να αλλάξουμε τον κόσμο
- Γέννηση…το πιο μικρό ταξίδι, το πιο σημαντικό
- Η αξία του μητρικού θηλασμού & η φροντίδα του βρέφους
Η ομάδα συναντιέται δύο φορές το μήνα και η κάθε συνάντηση διαρκεί μιάμιση ώρα.
Υπάρχει στενή συνεργασία με παιδίατρο, γυναικολόγο, μαία, σύμβουλο θηλασμού, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και δασκάλα γιόγκας.